Bardzo puszysty sernik


Lista składników

  • 1,5 kostki margaryny Kasia
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg sera mielonego
  • 9 jajek ( żółtka i białka osobno)
  • 1 śmietana 200 gram 30%
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru kryształu do ubijanej piany
  • aromat, np. pomarańczowy - kilka kropel
  • 2 łyżki kakao

Jak zrobić?

Wykonanie ciasta: 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao przesiać na stolnicę. 2. Dodać cukier, margarynę i posiekać nożem. 3. Dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. 4. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Wykonanie masy: 1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 2. Dodać do masy jajecznej mielony ser , stopioną i schodzoną Kasię cały czas lekko ucierając. 3. Dodać śmietanę, budyń i znów wyrobić na jednolitą masę. 4. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z dwoma łyżkami cukru pianę z białek. Delikatnie ale dokładnie mieszamy masę. 5. Na przygotowaną dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Na ciasto wylewamy masę i lekko wyrównujemy jej powierzchnię drewnianą łyżką. Ciasto piekę około godziny . Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 150 stopni, a później ustawiam temperaturę na 180 stopni. Z termoobiegiem zalecam ustawić 10 stopni mniej. Gdy widzimy, że ser zbyt mocno się rumieni a jeszcze musi się piec, możemy nakryć sernik kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Temperatura piekarnika : 150-180 st. C
Czas pieczenia:60-80 min


Prześlij komentarz