BELGIJSKA SAŁATKA JAJECZNA

 Uwielbiam potrawy  z  różnych stron świata zapraszam na  Belgijską sałatkę   jajeczną.

Składniki
  •  20 dag   majonezu sałatkowego
  •   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •  3 łyżki soku cytrynowego
  •  6-8 łyżeczek wody
  • 1 mała cebula
  • po 2 szczypty soli i pieprzu łyżeczki cukru
  • 8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 2 ogórki marynowane
  • 2 jabłka
  • 4 średnie główki cykorii
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 12 jaj ugotowanych na twardo

Przygotowanie 
Majonez wymieszać z koncentratem pomidorowym, sokiem cytrynowym i woda. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce bezpośrednio do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. 
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Z obranych jabłek wykroić gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki, ogórki i jabłka wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę. 
Główki cykorii umyć, odkroić czubki a pozostałe liście pokroić na paski. Rzodkiewki umyć i pokroić na  plasterki.  Jaja obrać i przekroić na sześć części. Sałatkę wymieszać z paskami cykorii, rzodkiewkami i ugarnirować jajami oraz od krojonym i czubkami cykorii.
Prześlij komentarz