Ciasto z pianą






Składniki
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 4 szkl. Mąki
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. Cukru
  • powidła śliwkowe
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • bakalie


Jak zrobić?

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekaną nożem margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć większą część ciasta, posmarować powidłami, posypać bakaliami wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i kisiel . Ubitą pianę wyłożyć na ciasto ciemne Ciasto piec w całości przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Najlepsze jest na drugi dzień
Prześlij komentarz