karp w migdałach

Uwielbiam ryby  stąd  wiele  fajnych   przepisów.zapraszam 


składniki
  • 1karp około 1kg
  • 1łyżka mąki
  • 8dag masła
  • 1czubata łyżka majeranku
  • 1łyżka czerwonej  papryki  w proszku
  • 10 dag  płatków migdałowych
  • sól
  • natka pietruszki
  • papryka  czerwona  do dekoracji

przygotowanie 80 minut 

Wykonanie
Karpia oczyścić ,nie odcinając  głowy  ,usunąć oczy ,natrzeć solą .Masło rozpuścić w rondelku ,zdjąć z ognia,przestudzić .Mąkę wymieszać z papryką .Rybę posmarować połową masła,otoczyć w mące i papryce.Włożyć do żaroodpornego  naczynia i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury  220stopniC .W połowie pieczenia skropić masłem ,posypać łyżką majeranku ,przewrócić na drugą stronę.Na 5 minut przed końcem pieczenia karpia  ponownie skropić masłem,posypać majerankiem.Płatki migdałowe wsypać na patelnię ,smażyć  bez tłuszczu ,aż  nabiorą  złocistego  koloru .Upieczoną  rybę przełożyć  na półmisek ,posypać płatkami migdałowymi ,natką ,paseczkami papryki.
Karpia można zastąpić dowolną  rybą np pstrągiem.,Zamiast  papryki można użyć  ananasa ,świetnie się komponuje ze smakiem  migdałów
Prześlij komentarz