karp w śmietanie


Teraz  chciałabym  podzielić  się przepisem  z  jakiego  słynie  Szydłowiec    Karp  w  śmietanie, chociaż  dla   niektórych osób   będzie się  kojarzył  z  piaskowcem


Składniki
  • Karp około  1kg
  • 40 dag włoszczyzny  (bez  kapusty) cebula
  • 2łyżki margaryny
  • 2 łyżki  mąki
  • 1/5 szklanki  śmietany 30%
  • Curry
  • Sól
  • Pieprz


Wykonanie
Rybę  oczyścić ,umyć pokroić   na półdzwonka ,usunąć  kręgosłup ,lub najprościej  kupić  filety z  karpia  można  oszczędzić  trochę  czasu ,ale w  kieszeni  będzie mniej pieniążków. :Warzywa   umyć  ,obrać ,zetrzeć na tarce z małymi  otworami .Cebulę pokroić  w drobną  kostkę .Obłożyć rybę  warzywami  i odstawić  w chłodne  miejsce na  dwie  godziny .Usunąc   warzywa  posypać   kawałki  karpia  solą ,pieprzem i curry, oprószyć  mąką  ,włożyć do żaroodpornego naczynia ,polać  stopionym   tłuszczem  i piec  40 minut w  180 C .Pod koniec   pieczenia   polać  śmietaną

Smacznego

Jedyną  wadą  karpia w  śmietanie  jest  kaloryczność
Prześlij komentarz