maki z łososia

Mam  słabość do sushi .

składniki  na sushi najlepiej kupić w supermakcie ,ostatnio  pojawił się  zestaw  do robienia sushi cena około 70 zł jedynie co  należy dokupić   ryby ,warzywa ,ser
przepis  na maki z łososia.

składniki
paseczki z  łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja  nie lubię surowej ryby.,tuńczyk ,awokado  ,ogórek.,zapomniałam dodać  owoce morza np paluszki  krabowe
listki alg morskich nori
 1 szklanka  ryżu  do sushi
wasabi
marynowany  imbir
ocet  ryżowy
sos sojowy
cukier
ser do smarowania

przyrządzanie:
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda  będzie przezroczysta  Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną  godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie   nie wolno do niego  zaglądać  ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru  oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką  sosu sojowego.Można  ryż  przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarcie  gotowy sos ,jeszcze  go nie wyprobowałam :(Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
2.rybę lub inne dodatki kroimy w   paseczki cienkie
3.Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu.,można posmarować  wasabi   Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np wędzonego łososia  lub innych dodatków , tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą serka ,będzie  bardziej łagodne  ,nie zawsze  tak   robię .  Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a następnie usunąć matę.Na początku  różnie bywało z  łososiem w  środku ,czasami  był z  boku,teraz zawsze jest centralnie
Mozna wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części.,łatwiej jest  kroić ,nie zawsze jest na to czas :)
 Nie polecam  rozbierania maków na czynniki pierwsze smak nie jest dobry\

smacznego
Prześlij komentarz