Pączki


Lista składników

  • 30 g margaryny Kasia
  • 1 kg mąki
  • 8żółtek
  • 1 całe jajko
  • 0,5 litra mleka
  • 60 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kg marmolady
  • polewa czekoladowa

Jak zrobić?

W misce z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru, trochę mąki (tak około szklanki), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy zaczyn urośnie, dodać do niego pozostałe składniki - jajko i żółtka, roztopiona Kasie resztę mąki, cukier i cukier waniliowy, olej i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pół godziny powinno wystarczyć), następnie wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wykrawać kółka szklanką. Każdego pączka formować w dłoniach, żeby miał ładny, okrągły kształt i odłożyć do wyrośnięcia. Pączki smażyć w gorącym oleju lub smalcu na brązowo złoty kolor. Upieczone odkładać na talerz. Powidła do szprycy do nadziewania i wstrzykiwać do środka. Wierzch polać polewą zrobić dekoracje
Prześlij komentarz