Rolada mięsna


Składniki



  •  2 golonki  wieprzowe około 3-4kg
  • 1poledwica wieprzowa
  • 1 ozorek 2 nóżki wieprzowe
  • 0,5 kg  skórek  od słoniny  -można zastąpić dwiema nóżkami.
  • Przyprawy  na 5 kg mięsa
  • 1,5 dag pieprzu
  • 1dag ziela angielskiego
  • 5 liści  laurowych
  • 12 dag soli
  • 3-5 ząbków czosnku


Można dodać przyprawy według uznania,Wujek stosuje wyżej podane.

Proporcje można zmniejszyć odpowiednio w zależności ile jest mięsa.

Sposób  wykonania
Surowce mieśne opłukac w zimnej biezącej wodzie zalac gorąco woda i parzyc  wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni ,gotowac bardzo powoli jak na galaterkę z nózekdo  miekosci az miesko  bedzie lawto  odstawac od kości.Pokroic miesko w duze kawałki .Poledwicę i ozorka zostawic w całosci.Rosoł przecedzic .Napełnic osłonkę miesem ,poledwica ,ozorkiem zalac rosołem ,dobrze zawiazac  osłonkę.Włozyc salceson  do prawie wrzacej wody,parzyc w temperaturze 8o-85  stopni przez około 2 godziny .Wyjac z wody ułozyc   na desce po 30  minutach  przycisnac druga deska ,obciązyc wyniesc do chłodnego pomieszczenia,.Pozosrawic do  całkowitego  wystudzenia.
Smacznego
Prześlij komentarz