Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu

Uwielbiam piec torty dla rodziny i znajomych, jeden z moich ulubionych na który serdecznie zapraszam
Przygotowanie: 1 godzina


 
Składniki na 8 porcji
  • 4 jajka
  • Margaryna  Kasia 100g
  • 5 łyżek wiśniówki
  • mąka pszenna 50 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • orzechy laskowe (mielone) 150 g
  • masło do natłuszczenia formy
  • śmietana (słodka) 500 g
  • wiśniówka 125 ml
  • wiśnie (ze słoika) 750 g
  • wiórki czekoladowe (grube) 80 g
  • cukier 100 g
  • czekolada (ciemna) 150 g
  • skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g
  • sól
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Etapy przygotowania
Jajka wymieszać z cukrem na kremową masę. Czekoladę (ciemną) pokruszyć na drobne kawałki, roztopić wraz z dwiema łyżkami wody. Jednocześnie stopić masło, a następnie ochłodzić.
Margarynę Kasię  rozpuszczoną czekoladę i wiśniówkę (5 łyżek) dodać do masy jajecznej. Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię wymieszać. Orzechy prażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor. Mieszankę mączną przesiać, wraz z orzechami i dodać do masy jajecznej.
Następnie do formy o średnicy 24 cm włożyć ciasto i piec w temperaturze 190 st. oC 45 minut. Po upieczeniu należy ostudzić spód tortowy i dwukrotnie przekroić go w poprzek. Śmietanę z cukrem wanilinowym ubić na pianę
Warstwy tortu nasączyć wiśniówką (125 ml). Na dwie dolne części nałożyć śmietanę. Warstwy śmietany powinny mieć około 1 cm wysokości. Wiśnie rozmieścić na śmietanie lekko wciskając. Warstwy tortu poukładać jedna na drugiej. Wierzch i boki tortu ozdobić resztą śmietany i wiórkami czekoladowymi.

Prześlij komentarz