Faworki i róże karnawałowe


Zima to   czas  na różne pyszności  smażone. Od dawna  chodziły za  mną  róże  karnawałowe i  faworki, a ze  pogoda  sprzyja  tego  typu wypiekom.  Zapraszam  na bardzo  pyszne  faworki  różyczki :)

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 żółtek
  • szklanka gęstej słodkiej śmietany
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek arakowy
  • marmolada truskawkowa
  • olej do smażenia Kujawski
  • cukier waniliowy i cukier puder do posypania


Jak zrobić: 

Na stolnicę wysypujemy  przesianą  mąkę,dodajemy  żółtka,śmietanę, ól, aromat, spirytus. zagniatamy ciasto następnie ok. 20 min raz koło razu zbijamy je drewnianym wałkiem,tak by y uzyskało jednolitą konsystencję było napowietrzyło. Ubite ciasto , przykrywamy  ściereczką i 1-3 godz. trzymamy w  chłodnym   miejscuPorcjami   rozwałkowujemy  na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawamy  kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek nacinamy  w kilku miejscach, a środki smarujemy białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy  z obu stron na jasno złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy  je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć marmoladę   Posypujemy cukrem  pudrem waniliowym  kiedy są  jeszcze ciepłe.
Smacznego 
Prześlij komentarz