pieczona perliczka z zurawiną podawana z pieczonymi ziemaniakami i brokułami

Składniki:
  • 1 perliczka
  • 200g słoniny
  • 1 kostka rosołowa drobiowa.
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka pierzu
  • 1łyżeczka soli zmiękczającej
  • ziemniaki
  • brokuł
Wykonanie:
Do oleju wkładamy kostkę rosołową, czosnek, tymianek, pieprz, sól, po czym dobrze mieszamy perliczkę nacieram dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz)
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązuję nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładam do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.180 stopni około 1,5 godziny W tym czasie przygotowuję ziemniaki posypuje tymiankiem i przyprawą do ziemniaków piekę w kombiwarze 50 minut, w między czasie gotuję brokuł.
Upieczoną perliczkę polewamy sosem, układamy na półmisku pieczone ziemniaki, brokuły i kleksy z żurawiny Smacznego
 
Dzięki dobrej radzie szefa kuchni Knorr perliczka była wyśmienita. Niebo w gębie :)

Prześlij komentarz