Tort śmietanowo-czekoladowy

 
Składniki:
jajka świeże 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ do ciasta 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
 
krem śmietanowy
słodka smietana 30% 0.5 litra
cukier puder do masy 1 szklanka
śmietan fix 2 sztuki
cytryna na sok 1 sztuka
 
krem czekoladowy
śmietana kremówka 30% do kremu 0.5 litra
czekolada gorzka tabliczka 2 sztuki
cukier puder 1 szklanka
 
biszkopty 1 opakowanie
dekoracje z czekolady 1 opakowanie
dżem porzeczkowy lub wiśniowy 1 opakowanie
poncz 1 szklanka.
 
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka . Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 s c około 30-40 min.
 
Krem śmietanowy Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny.
 
Krem czekoladowy Ubijamy śmietanę dodajemy cukier i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
 
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, wykładamy dżemem wiśniowym przykrywany drugim nasączamy ponczem, krem śmietanowy, przykrywamy trzecim krążkiem lekko dociskamy nasączamy krem czekoladowy. Robimy dekoracje z masy śmietanowej i czekolady dookoła tort okładamy biszkoptami lub robimy dekoracje według własnego gustu
Prześlij komentarz