Śmietankowe babeczki

Nagrodzony przepis konkursowy od katarzyna242

 
Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag. masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • skórka cytrynowa
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyzka maki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru

 Wykonanie:

Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, śmietany i skórki cytrynowej szybko zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na min, godzine do schłodzenia.

1 łyżkę maki wymieszać z żółtkami, śmietaną 30% i 3 łyżkami cukru. Podgrzewać na parze lub na minimalnym ogniu cały czas ubijająć, aż masa zgęstnieje.Ostudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka, którymi wylepić natłuszczone foremki na babeczki.Do środka każdej babeczki włożyc trochę kremu i przykryć plasterkiem ciasta w kształcie serduszka lub gwiazdki:)(lub dowolny inny kształt)

Piec w temp 180 stopni do zarumienienia na jasnozłoty kolor(ok 20-25 min).
Prześlij komentarz