Tort walentynkowe serce




Moje urodziny wypadają kilka dni przed walentynkami. Dlatego staram się połączyć walentynki z urodzinami i tak powstał tort walentynkowy serce :)
 

Składniki
 

Biszkopt czekoladowy
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
 
Rolada
  • 10 dag mąki krupczatki lub tortowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 7 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
 
Masa wiśniowa
  • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
  •  2 budynie 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych 
  • Bita  śmietana 
  • 1 l śmietany kremówki (30%) na przełożenie ibienie
  • 1 szkl cukru pudru 
  • 4 smietan fix 
  • poncz wiśniowy 
  • rurki czekoladowe    
  • rurki zwykłe 
  • truskawki 
  • wiśnie kandyzowane.
  • serduszka  czekoladowe 

BISZKOPT CIEMNY
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.

Rolada
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni
 Kiedy wystygnie wyciąć   formą z serca serce następnie posmarować  kremem i zalać  gęstą   galaretką.

Masa wiśniowa
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Bit śmietana
 Ubić   śmietanę  podać   cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny  

Wykonanie tortu:
Przekroić  biszkopt na  trzy   krążki.  
Pierwszy  nasączyć  ponczem wiśniowym wylać   na niego masę wiśniową i  wyłożyć    bitą  śmietanę. Przykryć  drugim krążkiem nasączyć  ponczem ,  bita śmietana,   kolejny krążek  bita śmietana lekko przyciskając. Na środek  położyć  serce  na  nim ułożyć   pokrojone   truskawki zalać   galaretką bardzo gęstą. Boki tortu  na przemian ozdobić  rurkami    zwykłymi i czekoladowymi.
Smacznego :)

Prześlij komentarz