babka drożdzowa

 
Składniki:
  • 1/2 kostka margaryny Kasia
  • drożdże świeże 10 dekagramów
  • mąka 1 kilogram
  • cukier 0.5 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • żółtka 6 sztuk
  • sól 0.5 łyżeczki
  • cukier puder do dekoracji 2 łyżki
  • dekoracje 1 opakowanie
Jak zrobić?
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrobić ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki. Po wyrobieniu ciasta pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto jest wyrośnięte jak podwoi swoja objętość. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego robić babkę. Do wysmarowanej formy na babkę włożyć ciasto pozostawić do wyrośnięcia . Piec około 40 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem i zrobić dekoracje :0 smacznego :)
Prześlij komentarz