Bananowa babka




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag margaryny Kasi
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 dojrzałe banany (60 dag)
  • 3 łyżki śmietany 12-procentowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 1 cukier waniliowy (1.6 dag)
  • sól
  • Cukier puder

Wykonanie:
Banany obrać, pokroić na kawałki i utrzeć ze śmietaną, połową cukru, szczyptą soli i skórką. Jajka utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym i Kasią na pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać stopniowo masę bananową oraz mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do formy i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Babkę można posypać cukrem pudrem.
Prześlij komentarz