Wiosenna babka z niespodzianką z ryżu



 
Okres przed Wielkanocą jest próbą różnych babek Były już różne babki na słodko teraz pora wyczarować apetyczną babkę  na  słono  Zapraszam na inną babkę czyli wiosenną babkę z niespodzianka :)

Składniki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 60 dag ryżu najlepiej dobrze klejącego ( jaśminowy lub do sushi) ja użyłam jaśminowy
  • 20 dag sera  Małego Księcia  firmy     Robico
  • 1/2 opakowania sera Holland biało-czerwony
  • 1 cytryna
  • ½ opakowania warzyw na patelnie
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę
  • 20 dag pieczarek mini
  • 1cebula
  • 2 bulionetki drobiowe
  • 2 rosołek drobiowy
  • 6 jajek
  • 15 dag starego parmezanu
  • 6 dag margaryny Kasi
  • 1 papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Oliwa
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki posypać solą i pieprzem, czosnkiem skropić sokiem z cytryny odstawić na dwie godziny. Usmażyć na oleju pierś z kurczaka dodać pieczarki wcześniej grillowane, mieszankę warzyw na patelnie, cebulę, paprykę, marchewkę, groszek i kukurydze, natkę pietruszki. Zalać szklanką wody dodać przecier Gotować około 10 minut pod koniec dodać bulionetkę drobiową, zioła z mieszanki, 3 trójkąty sera biało czerwonego ( czerwonego ) gotować chwilę . Doprawiać solą i pieprzem.
2 jajka ugotować na twardo pokroić na plasterki. Ser   Mały Księcio  pokroić w kostkę .
Do garnka wlać litr wody dodać dwa rosołki drobiowe wsypać ryż do wrzącego bulionu, ugotować,. Wymieszać z 3 trójkątami sera biało-czerwonego (białego) dodać pół łyżki margaryny Kasi, 3 jajka, z sokiem ½ szt cytryny wymieszać.
2/3 masy ryżowej wylepić foremkę do babki jak użyłam foremkę słonecznik z silikonu. Do środka nałożyć farsz z sosem. Wierzch polać stopioną margaryną Kasią. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Prześlij komentarz