Rolada jabłkowa :)

 
Składniki:
  • 1/2 kostka margaryny Kasia
  • 2 jajka
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki  orzechów włoskich
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • przyprawa do szarlotki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać, KASIE roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z piekarnika Piec około 15 minut po upieczeniu zwijamy w rulon z pomocą ściereczki.
Obrać  jabłka pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny. Na patelni   rozpuszczamy  masło dodajemy jabłka, miód, orzechy i migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową i przyprawę do  szarlotki Kamis ( polecam jest bardzo dobra i aromatyczna) smażymy   przez 10-15 minut. Do  gorących   jabłek wsypujemy dwie galaretki  Uwaga NIE GOTUJEMY !!!!
Rozwijamy roladę wykładamy zimną  tężejącą  masę Jabłkowa . Zwijamy  roladę zakładamy  sznurki silikonowe w celu zaciśnięcia  zostawiamy na kilka  godzin.  Zdejmujemy sznurki  posypujemy cukrem  pudrem.:) smacznego :)  
Prześlij komentarz