wiosenny wieniec warzywny drobiowy


Składniki
  • 1 kurczak
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduża  upieczona  na suchej patelni cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 rosołek wołowy
  • 1 puszka groszku  konserwowy
  • 4 jajka
  • 1 żelatyna
Wykonanie
Umyć  kurczaka włożyć do  dużego garnka  dodać przyprawy,warzywa zalać zimna  wodą i od chwili zagotowania gotować  jeszcze dwi godziny. Gdy  mięso  jest zupełnie  miękkie dodać  rosołek wołowy  ( wywar ma   lepszy smak i kolor )wyjąć z  rosołu i póki   gorące  obrać  z  kości.  Rosół  bardzo staranie  przecedzić marchewkę   pokroić w  plasterki. Ugotowane  na twardo jajka  ostudzić w zimnej wodzie obrać  i przekroić nozem na   plasterki. Zagotować    rosół włożyć   pokrojone  mięso wsypać  żelatynę
według przepisy
Foremkę do  babki z kominkiem opłukać  zimną  wodą ułożyć  na dnie  marchewkę,  jajko,    groszek i drobno pokrojoną   natkę,  mięso  zalać stygnącym  rosołem. Postawić  w  chłodnym  miejscu  by galareta stężała.Przed  podaniem  foremkę zanurzyć  na  minutę w  gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)
Smacznego :)

1 komentarz:

Ania pisze...

Bardzo fajne, w sam raz na Wielkanoc:) Pozdrawiam:)