babka piaskowa


Sezon na babki rozpoczęty   zapraszam  na  babkę  piaskową w  kształcie  wieńca :)

Składniki
  • 250  g  mąki
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 5  jajek
  • 1 opakowanie  cukru  waniliowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • kandyzowane owoce
  • rodzynki Bakal
  • dekoracje  Dr  Oetkera 
Wykonanie
Posyp owoce i rodzynki 1 łyżką mąki i wymieszaj. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do  pieczenia, żółtka oddziel od białek, ubij pianę z białek. Masło ucieraj dodając kolejne żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny.
Dodaj do masy  mąkę z proszkiem i  owoce kandyzowane, wymieszaj  połącz  z pianą z  białek. Przełóż ciasto do foremki. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni . Po wystudzeniu zrób dekoracje (z produktów dr Oetkera)
Smacznego
Prześlij komentarz