Bardzo puszysty sernik z galaretką na kruchym spodzie.



Piękna pogoda za  oknem  pomyślałam sobie szkoda  czasu  na  zbyt  długie  siedzenie w  kuchni.  Pomyślałam sobie zrobię ciasto z  pół produktów  dzięki uprzejmości   firmy Dr  Oetkera. Nie  pozostało  mi nic innego jak  dokupić kilka  składników i zabrać się za  pieczenie  ciasta.
Składniki
  • 1  opakowanie ciasto  kruche   XXL  Dr  Oetkera
  • 1   sernik   Fix  Dr Oetkera
  • 1 kg sera  aksamitnego   Dr  Oetkera
  • 2   galaretki   truskawkowe  Dr  Oetkera
  • 1 cukier waniliowy Dr  Oetkera
  • 1 aromat waniliowy   DR Oetkera
  • 175 g  margaryny
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 1 1/3 szkl  cukru
  • 100ml mleka 3.2%
Przygotowanie  ciasta
Zawartość  opakowania wysypać  na  stolnice dodać  margarynę  i jajko. Całość zagnieść  do uzyskania  gładkiego  ciasta.Włożyć  na 30 minut do zamrażalnika .Wyłożyć   na  tortownice nakłuć  widelcem   posypać wierzch ciasta  bułką   tartą.
 Przygotowanie  masy serowej
Masło  rozpuścić  i ostudzić. Białka oddzielić od  żółtek,ubić  pianę  na sztywno dodając pod koniec   ubijania  1/3 szkl  cukru.Twaróg, żółtka, mleko,cukier,  aromat i cukier waniliowy,Sernik-Fix ,ostudzone  masło dokładnie zmiksować. Dodać  ubitą  pianę z  białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać  na przygotowaną  wcześniej ciasto.

Wstawić  do   rozgrzanego  piekarnika .Sernik piec w  temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku  przez około 20  minut oczywiście  wyłączamy piekarnik

 W  500 ml wody    rozpuścić   dwie   galaretki.
 Tężejącą  galaretkę wylać   na zimny sernik  pozostawić  do zastygnięcia  najlepiej na  noc.
Przy  porannej  kawie  możemy się delektować    kawałkiem  sernika.
 Przepisy  znajdziecie na opakowaniu  ciasta  kruchego i   Sernik -Fix 
 Sernik   został  przełożony na tacę   chłodzącą  która się   sprawdza podczas letnich upałów,kiedy  lodówka jest pełna. Należy wcześniej pamiętać o zamrożeniu wkładów  chłodzących . Wykorzystuję ją do  ciast przygotowania przekąsek :)  Myślę ze warto zainwestować  w   tacę chłodzącą :)

 
Prześlij komentarz