tradycyjne jagodzianki

 

Uwielbiam jagodzianki, więc dziś przygotowałam dla Was małe co nieco.
Składniki
  • 6 dag   drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtk
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1  torebka cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 30 dag czarnych jagód
  • szczypta soli
wykonanie
Drożdże rozetrzeć  z łyżeczką cukru, rozmieszać z  połową mleka i łyżeczką mąki.  Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło stopić. Żółtka i całe jajko utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę, zaczyn, resztę mleka ( 2 łyżki odlać). Wymieszać.
Stopniowo wlewając przestudzone masło, wyrobić ciasto do chwili gdy będzie odchodziło od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe  miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Jagody przebrać, opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem ( łyżkę jagód odłożyć).
Z ciasta uformować wałek. Odcinać z niego kawałki, w dłoniach formować placuszki nakładać na nie jagody i szczelnie zalepić formując bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odlanym mlekiem posypać cukrem. Piec 40 minut w 180 stopni. 

Prześlij komentarz