Flaczki



 

Jedną  z  moich ulubionych zup są   flaki, które  możemy zrobić  na wcześniej ugotowanym rosole.
Składniki
  • 1kg  opakowanie  pokrojonych  obgotowanych   flaków
  • ½  kurczaka wiejskiego
  • ½  kg  mięsa wołowego rosołowego
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • Seler
  • Por
  • Cebula
  • Listek  laurowy
  • Kilka ziaren  ziela
  • Pieprz  czarny Kamis
  • Sól  Kamis
  • warzywa suszone  Sys 
 Sposób  przyrządzenia
Rozmrożone  flaki   przegotować  przynajmniej dwa razy zmieniając wodę po  zagotowaniu.Następnie  zalać wodą i  gotować do  miękkości.  Kiedy  są  miękkie  odcedzić
 Z   kurczaka , wołowiny,  warzyw ,przypraw  ugotować wywar  rosołowy 2-3 litry na wolnym ogniu  około 2  godziny.
Następnie wyjąc mięso i warzywa włożyć do  rosołu wyparzone i  ugotowane  flaki., warzywa stare na tarce.  Doprawić   przyprawą  do zup maggi ,pieprzem     czarnym  Kamis,  solą i majerankiem .wsypać  warzywa  suszone   Doprawić  tak, żeby   były  pikantne. Całość  jeszcze gotować  około 30 minut
Prześlij komentarz