Kapuśniak z młodej kapusty


    Jakiś  czas temu ugotowałam    kapuśniak z  młodej kapusty, zapomniałam  o nim  napisać aż do dziś.

Skladniki
  • 1  młoda  kapusta
  • 1/2  kg  żołądków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • suszone warzywa  Sys
  • pieprz  kolorowy  Kamis
  • sól z dodatkiem ziół  Kotanyi
  •  liście laurowe Kotanyi
  • ziele  angielskie  Kamis
  •  2 kostki rosołowe  Kamis
  • majeranek 
wykonanie
Młodą  kapustę  poszatkować.  Do   garnka wkladamy zołądki zagotowujemy wylewany wodę i  myjemy jeszcze raz  zołądki. Ugotowane  na pół  twardo  zołądki   kropimy na paseczki.  Do  garnka  wkladamy kapustkę, zołądki,warzywa zalewamy wodą. gotujemy około 30 minut . Doprawiamy  przyprawami i suszonymi warzywami do smaku.

1 komentarz:

Jarek pisze...

Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...