Sernik z galaretką


 

  Będąc  na  majówce   na wyjedzie  zrobiłam  sernik z wykorzystaniem   produktów   Dr  Oetkera czyli   Sernix- Fix  , sera aksamitnego, proszku do  pieczenia i cukru waniliowego.
Do   przygotowania   sernika  potrzebujemy
masa   serowa
1 kg sera  akamitnego Dr Oetkera
1 1/3 szkl cukru
5 jajek
100 ml mleka
125 g margaryny
1 cukier waniliowy
na kruchy spód 
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetkera
1 cukier waniliwoy Dr Oetkera
2 jajka
szczypta soli
2/3 szkl cukru pudru waniliowego
2  galaretki truskawkowe Dr Oetkera 

Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto wyłożyć  na wysmarowaną tortownice " nakłuć "widelcem  posypać  bułką tartą  ostawić do  lodówki .
Masa serowa
Rozpuścić  i ostudzić   margarynę. Białka oddzielić  od żółtek ubić  na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania  1/3 szkl cukru.  Żółtka,cukier, ser i mleko cukier waniliowy wymieszać dodać  ostudzony   tłuszcz dokładnie zmiksować   na koniec dodać  Sernix- Fix . Dodać  ubitą   pianę z  białek i delikatnie wymieszać  łyżką.
Wyjąc  ciasto z  lodówki wylać  na nią  masę serową.
Wstawić  do nagrzanego piekarnika 180 stopni. piec około 60-80 minut.   Kiedy sernik będzie  upieczony   wyłączyć   piekarnik zostawić w  lekko  uchylonych drzwiczkach
 Między czasie zrobić Dwie galaretki   zalać   1/2 litra wody ostudzić pozostawić  do   zastygniecia
 Wystudzony sernik  zalać  tężejąca galaretką  pozostawić do zastygnięcia.
 Sernik jest bardzo lekki  i  pyszny w smaku.  

Prześlij komentarz