zupa ogórkowa



Jedną z  moich ulubionych zup jest zupa  ogórkowa  gotowana  na  mięsie ponieważ zupa  bez  mięsa to nie zupa :)
Do  przygotowania zupy ogórkowej  potrzebujemy
  • 1/2 kg  żeberek wieprzowych
  • 5 ziemniaków
  • 5 kiszonych  ogórków
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 3 ziarenka  ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • pieprz  Kamis
  • sól
  • natka pietruszki
  • 0,2 l śmietany
  • 1 łyżka  mąki 
wykonanie
Umyć żeberka włożyć do  garnka zalać wodą, zagotować następnie gotować na wolnym ogniu do  miękkości.  Ziemniaki pokroić w  kostkę, marchewkę zetrzeć wrzucić seler,marchewkę, pietruszkę. i ziemniaki  gotować  około 20 minut .Cebulę  opiec dodać do zupy wraz ze startymi  ogórkami  i zielem angielskim dalej gotować . Kiedy ziemniaki   będą  miękkie przyprawić  zupę gotować jeszcze 5 minut.Śmietanę rozmieszać z mąką  rozprowadzić  niewielką  ilością  wywaru wlać do gotującej   zupy posypać  posiekaną  natką   pietruszki  
 
Prześlij komentarz