Bułeczki z jagodami

 
Sezon owocowy w pełni a moja rodzina uwielbia jagodzianki, nie pozostało nic innego jak zrobić bułeczki z jagodami, według przepisu z wydania specjalnego Przyjaciółki z 2002 roku.
Składniki
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 laska wanilii Royal
  • rodzynki Bakal 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 litra jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • cukier perlisty
  • kruszonka 
 Wykonanie
Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka dodać 10 dag  mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajka ubić z cukrem pudrem i wanilią i znowu przydał mi się mikser z Zelmera dodać do rozczynu, wsypać sól, wlać resztę mleka, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować nieduże kule, z nich prostokąty, na każdy nałożyć łyżką jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą pozostawić wolny brzeg do sklejenia i dokładnie skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem posypać kruszonką i cukrem perlistym Ułożyć na natłuszczonej blaszce piec 20-25 minut 190-200 stopni, Wyjąć przestudzić jeszcze cieple posypać cukrem pudrem.


 


Prześlij komentarz