środa, 27 czerwca 2012

Marynata do mięsa wołowiny

 Podstawą  dobrej kuchni są  przyprawy i sposób  przygotowania, kreatywność  kucharza.
 Dziś  przygotuję  marynatę do  wołowiny z  mało znanym czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki   marynaty 
  • 10 łyżek  oliwy z oliwek
  • 10  łyżek  octu  jabłkowego
  • sok z 2 cytryny
  • 2 łyżeczka   soli
  • 1łyżeczka pieprzu    kolorowego
  • 5  ziaren  ziela  angielskiego
  •  3 listki  laurowe 
  • 1 łyżeczki  imbiru
  •  2 łyżka  świeżego tymianku lub suszonego
  • 2 łyżka rozmaryny świeżego  lub  suszonego
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczka   słodkiej papryki
  • 3 ziarenka  jałowca
  • 2 łyżki czosnku  niedźwiedziego
Wykonanie 
Do wysokiego naczynia  wlewamy  olej, ocet sok z cytryny  wkładamy  pozostałe  składniki, następnie miksujemy  do uzyskania  jednolitej   konsystencji .  Marynatę  przekładamy do  słoika  używamy do  mięs wołowych,  dziczyzny   przechowujemy w   lodówce.
Prześlij komentarz