Zeberka z cebulką






Ze słodyczy najbardziej lubię mięso, a że dawno nie było żeberek pomyślałam, że może by tak sobie przypomnieć smak żeberek. Nie pozostało nic innego jak wybrać się na zakupy kupić produkty, z których można przygotować żeberka z cebulka.

składniki
2  kg  żeberek
4 cebule
na marynatę 
6 łyżek oleju
2  łyżki kminu rzymskiego Royal
2 łyżki Tandari Masala  Royal
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z 1/2 szt cytryny
zioła  tymianek, majeranek

wykonanie
Żeberka umyć, osuszyć, oczyścić z  błon, pokroić  na kawałki, posmarować  marynatą pozostawić na noc w lodówce.
Do garnka rodzinnego Delimano  wlewamy 2 łyżki oliwy. W drugiej patelni grillowej opiekamy żeberka następnie układamy w garnku rodzinnym na przemian z cebulą, polewamy marynatą  i dusimy do miękkości. Podczas duszenia obracamy i polewamy sosem, który się wytworzył, chociaż nie jest to konieczne, chyba robię to bardziej z przyzwyczajenia. Jak pisałam wcześniej w garnku rodzinnym Dalimano, nic się przypala co ma duże znaczenie kiedy mamy w  kuchni wiele pracy.

Podajemy  z ziemniakami  i bukietem  surówek

Od niedawna testuję przyprawy firmy Royal. Kmin rzymski dość dawno znam, jest bardzo dobrym dodatkiem do różnych marynat. Nowością w  mojej  kuchni jest   przyprawa Tandari Masala jest pikantna w smaku, trochę podobna do curry, idealna do dań kuchni indyjskiej.

 
Prześlij komentarz