Chłodnik bułgarski "Tarrator"



Nigdy nie robiłam   chłodnika  w  ten weekend  odważyłam się  zrobić   po raz pierwszy.  W  domu    książek  z wiedzą  tajemną jest wiele  dziś zdecydowałam się  na  "Obiady u Kowalskich"  Jadwigi  Kłossowskiej  z której pochodzi  przepis.

składniki
  • 1 świeży  ogórek
  • 1  litr jogurtu naturalnego
  • pączek młodej  cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  •  1 łyżka  posiekanego   koperku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  •  grzanki
wykonanie
Ogórka umyć ukrajać   kilka jak   najcieńszych   plasterków,resztę   obrać  i drobniutko  pokrajać  posolić   i pozostawić  na 15 minut.W   tym czasie  posiekać   czosnek,  pokrajać   cebulki w drobną   kostkę razem ze szczypiorkiem i posiekać   koperek.  Ogórki dokładnie  odsączyć,połączyć z resztą  składników  zalać  jogurtem   mieszając  energicznie  i wlewając po trochu  olej. Chłodnik wlać  na talerze  i przybrać  na wierzchu   grzankami i  koperkiem
 
Prześlij komentarz