Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną




Kurki i wołowina, do tego wiśnie. Brzmi bardzo wyszukanie, smakuje wspaniale a robiło się tę sałatkę bardzo prosto. Naprawdę.
Panie Wojciechu, czapki z głów! Bo wielkiego mistrza poznać z małego dzieła.
Składniki
  • mieszkanka sałat  Fir&Easy-100g
  • pieczony   rostbef - kilka plastrów może  być  polędwica  lub gotowana wołowina
  • kurki oczyszczone-80g
  • cebula siekana-1 łyżka
  • olej słonecznikowy-1 łyżka
  • oliwa z olwiek-30ml
  • ocet  balsamiczny-50ml
  • sól morska Kamis do smaku
  •  cukier  do smaku
  • wiśnie drylowane
Wykonanie
Przygotowanie  winegretu  balsamicznego
Oliwę,ocet balsamiczny i wiśnie dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem.

Przygotowanie  sałatki
Kurki lekko  obsmażyć z drobno posiekaną  cebulą na oleju. Podlać
winegretem  balsamicznym  i pozostawić  do wystygnięcia. Na talerzu
ułożyć  kompozycję  sałat   skropionym winegretem    przygotowane 
kurki i dekoracyjnie wywinięte plastry   pieczonego rostbefu lub polędwicy wołowej.
Wołowina i kurki mogą być podane na ciepło.

Autorem przepisu jest Wojciech Pasikowski, który pokazywał nam jak zrobić tę sałatkę w czasie warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Prześlij komentarz