Listki rukoli i roszponki z pieczonym kozim serem w chrupiącym cieście z suszonymi pomidorami i pikantną oliwą


Sałatka wygląda okazale a jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nawet dla faceta. :)
A jak smakuje! No i ta frajda, że się ją samemu zrobiło. Nie było to skomplikowane, 
zwłaszcza kiedy można było najpierw podpatrzeć, jak Mistrzowie radzą sobie z jej przygotowaniem.

Składniki
  • Rukola  Fit&Easy-80g 
  • Roszponka  Fit&Easy-80g 
  • Ser kozi  rolada-200g 
  • ciasto  won-tong lub filo-4 listki 
  • olej do smażenia ciasta 
  • suszone pomidory Royal -100g 
  • oliwa z oliwek -60ml 
  • chilli-1 czuszka 
  • czosnek do smaku 
  • sól morska Kamis do smaku 
  • kilka  pomidorków  czereśniowych do dekoracji 
  • papier do  gotowania i smażenia Saga 
Wykonanie  
Przygotowanie pomidorów i oliwy 
Czuszkę posiekać. Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Oliwę z oliwek wymieszać z 1/4 pokrojonych suszonych pomidorów i połową czuszki. Doprawić czosnkiem. Do pozostałych pomidorów dodać posiekaną cześć czuszki doprawić solą i czosnkiem. Przygotowanie sałatki Płaty ciasta usmażyć na rumiany kolor. 
Plastry koziego sera położyć na papierze i zapiec na rumiano pod salamandrą lub w piekarniku 230 stopni.
Na listkach sałat kolejno układać ciasto, ser i pomidory. Całość przykryć chrupiącym ciastem i polać pikantna oliwą.
Dekorować czereśniowymi pomidorkami.


Prześlij komentarz