Pierogi z jagodami






Składniki
  • 1/4 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 /2szklanki letniej wody
  • wanilia Royal
  • 1/2 litra jagód
  • 4 łyżki cukru  palmowego
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 2 łyżeczki  margaryny Kasi
  • cukier brązowy  do posypania
  • cukier waniliowy   Kamis
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie
Umyć jagody wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier palmowy, który pochodzi z kuchnia świata i bułkę tartą, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.
Podawać polane rozpuszczoną  Kasią  posypane cukrem brązowym. Zrobić dekoracje z  mięty i jagód 
Prześlij komentarz