Pikantna sałatka z awokado z parowaną w winie solą winegretem miodowo -musztardowym


Niepozorna ryba ale sałatka wyszła super!
Składniki
  • sola  filet-200g
  • wino  białe wytrawne -30 ml
  • czosnek do smaku
  • sól morska Kamis do smaku
  • Majonez -10g
  • awokado-1szt
  • czerwona  cebula siekana-20g
  • chili-1/3szt
  • pasta curry zielona-5g
  • kolendra  siekana-1 łyżka
  • oliwa z oliwek-40ml
  • musztarda delikatesowa Kamis -10g
  • ocet z białego wina-20ml
  • miód -10g
  • mieszanka salat  Fit&Easy-100g
  • Papier do gotowania i smażenia Saga

Wykonanie
Przygotowanie winegretu
Oliwkę,musztardę,ocet i miód dokładnie zmiksować.Doprawić do smaku.

Przygotowanie soli
Filety z soli przyprawić solą  i czosnkiem . Zawinąć szczelnie w papier
do smażenia z winem. Gotować lub smażyć  kilka minut. Po wystudzeniu
lekko rozgnieść widelcem z majonezem.

Przygotowanie sałatki 
Awokado  obrać i pokroić w kostkę . Dodać cebulę,pastę
curry,siekaną  kolendrę i chili. Doprawić solą dokładnie wymieszać z
częścią oliwy. Sałatkę z awokado i rozdrobioną  solą  kolejno
formować w krążki. Podawać z  bukietem  sałat polaną  winegretem. 

Autorem przepisu jest Wojciech Pasikowski, który pokazywał nam jak zrobić tę sałatkę w czasie warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.

Prześlij komentarz