Sałatka ziemniaczana i grilowane Frankfurterki



A poniżej niemiecki przysmak czyli sałatka ziemniaczana połączona z niemniej niemieckimi kiełbaskami, całość wspierana przez musztardę Roleski.
Wszak wiadomo, iż nasi sąsiedzi z za odry, zajadają się i ziemniakami i kiełbaskami we wszelkich możliwych wariacjach. Danie proste, szybkie i praktyczne, bo jak wiadomo Niemcy to bardzo poukładany naród. 

Składniki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 zielony ogórek
  • 1 mała posiekana czerwona cebula
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanego koperku
  • trochę octu winnego
  • Musztarda francuska Roleski
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, majeranek
  • 500 g Frankfurterek
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w łupinach aż będą prawie miękkie, około 25 minut.
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w 3-5 mm cienkie
plastry, wrzucić do miski.
Posypać koperkiem i szczypiorkiem.
Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ziemniaków.

Cebulę drobno posiekać. Dodać musztardę 2 łyżki, oliwę i przyprawy. Wymieszać.
Sos odstawić na 30 minut.
W tym czasie posypać przyprawą do grilla kiełbaski i zgrillować.
Do ziemniaków i ogórków dodać sos, wymieszać.
Na talerzu ułożyć Der Kartofellsalat i grillowane Frankfurterki.
Guten Appetit.



Prześlij komentarz