Bliny gryczane z kawiorem lub śledziem




Tradycja nakazuje jeść bliny podczas wielkiego postu. Symbolizują pożegnanie zimy i początek wiosny. Dodatki do nich mogą być słodkie lub kwaśne, najczęściej jest to śmietana z kawiorem lub śledzie. 
Składniki
  • 25 dag mąki gryczanej 
  • 1 szkl mleka 
  • 2 jajka 
  • 2 dag drożdży
  • olej do smażenia 
  • sól 
  • kawior 
  • śledzie 
  • kwaśna śmietana 
  • musztarda 
Przygotowanie 
Mąkę rozmieszać z mlekiem dodać roztrzepane jajka, rozkruszone drożdże i sól. Dodać tyle wody by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Dodać musztardę. Odstawić ciasto na 30 minut by podrosło. Następnie na rozgrzanym tłuszczu usmażyć z obu stron cienkie, okrągłe bliny o średnicy nie większej niż 10 cm. Ułożyć na talerzu przybrać śmietaną, kawiorem albo śledziami.


Prześlij komentarz