Chleb na serwatce

Przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie
  • 3 litry mąki pszennej
  • 1 1/2 - 2 litry serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka
  • 5 łyżek miodu lub cukru
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 1/2 litra mąki żytniej
  • 1/2 - 1 łyżka soli
  • mała łyżeczka sody (dwuwęglanu)

Wszystko dobrze wymieszać z mąką pszenną, następnie dać sodę rozpuszczoną w malej ilości cieplej wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej mąki tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać okrągłe chleby, pomazać jajem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.

Dobrze jest pokosztować ciasto, aby nie miało ługowatego smaku sody; w takim razie dodać jeszcze serwatki, a gdy smak kwaśny przeważa - to trochę sody.

Prześlij komentarz