Jak nasze babcie robily chleb razowy



A poniżej narzędzia jakimi w dawnych czasach posługiwano się przy pieczeniu chleba. Można je obejrzeć w Domu Chleba w Busku- Zdroju.
 




Przepis na chleb
Składniki
zaczyn:
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 70 g zakwasu żytniego
ciasto:
  • zaczyn
  • 210 g wody
  • 240 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 20 g melasy
  • 1 łyżeczka soli
 Przygotowanie
Zaczyn należy rozpocząć ok 12 h przed planowanym pieczeniem.
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok 12 h. Najlepiej na noc Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę, melasę i sól. Wymieszać. Aż masa będzie gęsta i lepka, ale możliwa do wymieszania.
Przełożyć ciasto do keksówki,  przykryć ściereczką. Odstawić na około 3 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 C na 15 minut, a następnie zmniejszyć do 210 C i piec jeszcze 45 minut.
Wystudzić, kroić na drugi dzień po upieczeniu.
Prześlij komentarz