Rolada z kawą Prima





Wiecie, przeważnie kawa kojarzy się z aromatycznym naparem podawanym w filiżance, z różnymi dodatkami lub bez. Dla wielu z Was, dzień się nie rozpocznie bez wypicia porannej kawy. A ja mam dla was inną propozycję, otóż w ramach testowania znakomitej, kawy Cafe Prima postanowiliśmy zastosować ją w nieco innej konwencji, a mianowicie jako składnik rolady. Przepis poniżej.
A teraz słów kilka o samej kawie.
Kawa* – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. 
W procesie produkcji kawy rozpuszczalnej, w odróżnieniu od produkcji tradycyjnej kawy, ziarna nie są mielone, ale kruszone. Pokruszone ziarna przepuszcza się pod dużym ciśnieniem przez strumień wody o wysokiej temperaturze. Otrzymany produkt przechodzi czyszczenie i suszenie, przybierając ostatecznie postać proszku, który jest rozpuszczalny w wodzie.

A jaka jest Cafe Prima Finezja?
Przede wszystkim jest delikatna o harmonijnym smaku do tego ten cudowny aromat. Dlatego rolada wyszła przepyszna.
Niestety możecie ją podziwiać tylko na zdjęciu bo już jej nie ma. :)

Składniki
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetkera
  • 1 krem waniliowy Dr Oetkera
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Cafe Prima Finezja
  • 300 ml mleka 3,2 %

wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec ok. 15 min w temp. 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i wystudzić.

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko wsypujemy krem, miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut następnie dodajemy dwie łyżki kawy rozpuszczalnej 

Rozwinąć ciasto, posmarować kremem i zwinąć rulon zrobić dekoracje :)

smacznego :)

* - źródło: wikipedia
Prześlij komentarz