Sałatka ziemniaczana z kiełbaskami


A oto niemiecki przysmak czyli sałatka ziemniaczana połączona z niemniej niemieckimi kiełbaskami, całość wspierana przez musztardę Roleski. Wszak wiadomo, iż nasi sąsiedzi z za odry, zajadają się i ziemniakami i kiełbaskami we wszelkich możliwych wariacjach. Danie proste, szybkie i praktyczne, bo jak wiadomo Niemcy to bardzo poukładany naród. 
Składniki
1/2 kg ziemniaków 
1 zielony ogórek 
1 mała posiekana czerwona cebula 
1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku 
1 łyżka stołowa drobno posiekanego koperku 
trochę octu winnego 
Musztarda francuska Roleski 
1/2 szklanki oliwy z oliwek 
sól, pieprz, majeranek 
500 g Frankfurterek 
Wykonanie
 Ziemniaki ugotować w łupinach aż będą prawie miękkie, około 25 minut. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w 3-5 mm cienkie plastry, wrzucić do miski. Posypać koperkiem i szczypiorkiem. Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ziemniaków. Cebulę drobno posiekać. Dodać musztardę 2 łyżki, oliwę i przyprawy. Wymieszać. Sos odstawić na 30 minut. W tym czasie posypać przyprawą do grilla kiełbaski i zgrillować. Do ziemniaków i ogórków dodać sos, wymieszać. Na talerzu ułożyć Der Kartofellsalat i grillowane Frankfurterki. 
Guten Appetit.






Prześlij komentarz