Tort ze Szwartzwaldu



Biszkopt przygotowałam wg przepisu z zeszytu nr 1 Dekoracja Ciast. Udał mi się jak nigdy przedtem!
Składniki 
  • 225g masła 
  • 225 g cukru 
  • 4 średnie jajka 
  • 175g mąki pszennej 
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli 
  • 50 g gorzkiego kako 
  • Łyżka ciepłej wody
  • śmietana (słodka) 500 g
  • wiśniówka 125 ml
  • wiśnie (ze słoika) 750 g
  • wiórki czekoladowe (grube) 80 g
  • cukier 100 g
  • czekolada (ciemna) 150 g
  • skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g
  • sól
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj misce masło cukrem na lekką Puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj je z masą. Do miski z masą przesiej połowę mąki ,proszek do pieczenia, sól i kakao i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przesiej resztę mąki i kakao dobrze wymieszaj. Dodaj wody, jeśli masa jest za gęsta. Rozdziel masę równo na dwie części formy wygładź powierzchnię szpatułką kątową lub łyżką. Piecz 15-20 minut. Ciasto jest gotowe , kiedy włożymy do niego patyk do szaszłyków będzie po wyjęciu suchy. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kratce do studzenia ciast. 

Przepis na biszkopt znajdzie w Zeszycie nr 1 kolekcji Dekoracja Ciast wydawnictwa DEAGOSTINI, który możemy kupić w kioskach, Empiku i księgarniach, bądź zamówić prenumeratę bezpośrednio na stronie: http://dekoracjaciast.pl/prenumerata.php.
Biszkopt może być bazą do wielu ciast i tortów . 

Dziś przygotowałam tort ze Szwartzwaldu . 
NADZIENIE:
700g wiśni z kompotu lub w syropie, świeżych lub mrożonych
1 budyń waniliowy
Do garnka wlewamy kompot lub syrop zagotowujemy następnie wsypujemy budyń gotujemy chwilę, aż masa zgęstnieje dodajemy wiśnie i mieszamy. Nasączamy pierwszy krążek ponczem następnie wykładamy krem wiśniowy czekamy aż masa wystygnie. W tym czasie ubijamy śmietanę dodajemy śmietan fix, cukier puder i kilka kropli cytryny. Na zimną masę wiśniową wykładamy śmietanę, następnie przykrywamy drugim krążkiem nasączamy smarujemy śmietaną. Robimy dekoracje z kulek czekoladowych białych i brązowych.






 
Prześlij komentarz