Krewetki z warzywami i suszonymi pomidorami

A oto kolejne danie z warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Nie przepadam za owocami morza, więc przygotowując krewetki  z warzywami  i suszonymi  pomidorami byłam tylko pomocnikiem.
To danie przygotowaliśmy pod czujnym okiem  Dimitriosa Anastasopoulosa.

 

Składniki  
  • 8 krewetek  z głową  oczyszczonych
  • 100g  kolorowej papryki pokrojonej w  paski
  • 1 pokrojony ząbek  czosnku
  • 100g suszonych pomidorów  pokrojonych w paski
  • 50g pokrojonej w  piórka  cebuli
  • 100g  śmietany 36%
  • 20ml metaxy 3
  • 20g starego  parmezanu 
  • sól pieprz   Kotanyi
  • Papier do smażenia i gotowania  Saga

 

Wykonanie
Wszystkie  warzywa  mieszamy razem, zalewamy  oliwą z  suszonych pomidorów, odstawiamy na 1  godzinę.
  Na rozłożony na gorącej  patelni  papier do smażenia  Saga wrzucamy wcześniej marynowane warzywa, podsmażamy 2 minuty. Dodajemy krewetki i dalej podsmażamy.
A teraz najlepsze, delikatnie wyciągamy papier Saga,  możemy też  go zostawić, o ile chcemy  mieć wizytę, strażaków w domu. Kiedy wyjmiemy papier z patelni, dolewamy Metaxę i podpalamy.



Gdy  krewetki są już usmażone, dodajemy  śmietanę  i parmezan. 
Smacznego  :):)

A ten magiczny papier Saga  możecie  kupić tu. Polecam gorąco bo ma bardzo dużo zastosowań. Zobaczycie sami.  A jak już się do niego przekonacie to stanie się nieodłącznym elementem kuchennego arsenału, tak jak dobre noże. A o właściwościach tego papieru mogłabym pisać wiele, ponieważ go używam od dawna.

Gdyby, ktoś miał już teraz, zaraz ochotę na takie krewetki, to może się wybrać do Lidla, na zakupy. Akurat tak się przypadkiem składa, że trwa tam tydzień francuski.


Prześlij komentarz