Kurczak zagrodowy z szałwią podany z rolada chlebową i warzywami ratatouile


 Jest   to kolejne   danie  jakie  Wam   prezentuję  z warsztatów   Marcinka  Budynka. Jak  zauważyliście  to była   kolejna  propozycja  Marcina   którą   przygotowywaliśmy na  warsztatach zaglądacie  po następne.

Składniki

  • 4 filety kurczaka ze skórą
  • 80 g masła
  • 1/2 szałwii lub pietruszki
  • sól Kamis
  • pieprz Kamis
  • 100 g cukinia
    100 g bakłażan
  • 100cebula czerwona
  • 100 g pomidory 
  • 2 ząbki czosnek
Rolada chlebowa
  • 350 g pszennego chleba
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 mała biała cebula 200g szpinak świeży
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Masło mieszamy z szałwia wkładamy je pod skórkę kurczaka, pierś doprawiamy solą i pieprzem zawijamy w papier SAGA ,grillujemy w kontakt grillu lub gotujemy w wodzie około 15 minut

Rolada chlebowa

Tniemy w drobną kostkę cebulę gotujemy w mleku po wystudzeniu zalewamy mlekiem. Drobno pocięty chleb pozostawiamy pod przykryciem,aby chleb nasiąknął mlekiem około 5minut,następnie dodajemy pietruszkę, sól, ubite jaja. Na arkusz papieru SAGA wylewamy masę chlebową,przy pomocy drugiego arkusza papieru formujemy prostokąt grubości 2 cm,ściągamy wierzchni arkusz i układamy na masie zblanszowany szpinak, formujemy roladę. Pieczemy w kąpieli wodnej około 15-20 minut

Ratatouile

Wszystkie warzywa tniemy w drobną kostkę smażymy na oliwie z oliwek doprawiamy solą i pieprzem
Kurczaka tniemy w plastry układamy na ratatouile i podajemy z plastrami rolady chlebowej

 
 
 
 
 
 
 

1 komentarz:

Agnieszka Rucińska pisze...

ale pychota! ta rolada chlebowa do tego to świetny pomysł. Pozdrawiam serdecznie