Pieczone kalmary z sosem z czerownej papryki, podane z musem z kalafiora

A oto kolejne nasze zadanie warsztatowe na warsztatach z Polska Gotuje, czyli frutti di mare, no chyba że kalmar to ryba. Zresztą kto go tam wie. Śliski był koleś. :)


Składniki:
  • 1kg kalmarów
  • 100g bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • Papier Saga
  • Na sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sól pieprz
  • Na mus:
  • 400 g kalafiora mrożonego Hortex
  • 80g masła
  • 400 ml mleka
  • 80ml śmietany
  • 60g rukoli Fit&Esy


Wykonanie:
Kalmary przyprawić do smaku papryką solą i pieprzem, opanierować w bułce tartej. układać na blasze wyłożonej papierem Saga. Polać olejem. Wstawić je do nagrzanego do 220 C piekarnika na 12 minut. Ale najpierw zaopatrzyć się w dobry zegarek i nie wychodzić z założenia, że szczęśliwi czasu nie liczą. :D Bo kalmary wyjdą sprężyste, jak dobry kauczuk.

Paprykę piec w 200 C aż zacznie z niej schodzić skórka.
Wszystkie składniki sosu razem, zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Kalafiora z dodatkiem soli gotować w mleku przez 8 minut. Mleko odlać dodać śmietanę i masło. Zmiksować do uzyskania puszystego musu. 
Mus wyłożyć na talerz, ułożyć na nim kalmary i polać sosem.

Przyznaję bez bicia, najbardziej smakował mi sos i mus. Bo kalmary wyszły gumowe. :(

Prześlij komentarz