Szaszłyki rybne

Dziś jeszcze jedna propozycja przepisu z warsztatów z Polska Gotuje.
Tym razem coś dla tych, którzy uwielbiają ryby, tak jak Moleczka. :)
Do wyboru, do koloru czyli misz-masz rybny na jednym patyku.



Składniki
  • 200g filetu z łososia
  • 200g filetu z tuńczyka
  • 200g filetu z dorsza
  • 200g filetu z miecznika
  • 400g szpinaku w sosie śmietanowym Hortex
  • 200g sera lazur
  • 3 ząbki czosnku
Marynata:
  • 1 cebula
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka słodkiej 
  • papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 40g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe




Wykonanie
Wszystkie składniki marynaty, za wyjątkiem liści laurowych wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać liście laurowe oraz ryby pokrojone w kostkę 3 cm. Marynować około 2 godziny. Następnie nałożyć je na patyki, grillować, smażyć lub piec, jak kto lubi.
Szpinak rozgrzać w rondlu dodać pokruszony ser oraz czosnek. Po zagotowaniu wyłożyć na talerz. Układać na nim szaszłyki.



Mmm, szpinak samo zdrowie, jak by to powiedział Popeye, Marynarz. :)


Prześlij komentarz