Tort urodzinowy Jacka świąteczny


Tort   przygotowaliśmy  na  pierwsze  wspólne  urodziny Jacka 

Lista składników

  • 200 g margaryny Kasia
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetkera
  • szczypta soli
  • 0,5l śmietany 36 %
  • smietan  fix Dr Oetkera 
  • 1 szklanka ponczu wiśniowego
  • 1 szklanka cukru pudru  Kupiec
  • łuskane orzechy włoskie  - duża garść
  • rurki waflowe 2 opakowania
  • polewa kakaowa  Dr Oetkera - 1 opakowanie
  • Dżem z czarnych porzeczek - 1 słoik
  •  śliwka w  czekoladzie 1 szt
  • masa orzechowa
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich  BackMit
  • 3 łyżki gęstej śmietany 36%
  • 1 szklanka gorącego mleka

Jak zrobić?

Wymieszać masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i ubijać je z masą. Przesiać połowę mąki do miski z masą, dodać proszek do pieczenia, sól wymieszać. Przesiać resztę mąki i dobrze wymieszać całość.Ciasto wyłożyć do  tortownicy  Piec 15-20 minut  w temp 180 stopni. Temperaturę  i czas  pieczenia  każdy powinien indywidualnie ponieważ są  różne  piekarniki  różnie  z  temp   bywa. Pozostawić biszkopt do ostygnięcia. Przekroić na 3 plastry. Robimy masę orzechową Orzechy zalać gorącym mlekiem. Margarynę Kasię utrzeć z cukrem, ucierając dodawać gęstą śmietanę. Dodać zimne orzechy, oczywiście  mielone   miałam na  myśli wymieszać.Nasączyć pierwszy plaster   biszkoptu  ponczem. Wyłożyć warstwę dżemu. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i smietan FIX i kilkoma kroplami cytryny. Wyłożyć na dżem. Przykryć drugim plastrem biszkoptu. I nasączyć go ponczem. Wyłożyć krem orzechowy Przykryć trzecim plastrem biszkoptu. Rozprowadzić równo polewę kakaową. Tort dookoła obłożyć rurkami waflowymi. Na wierzchu posypać orzechami i zrobić ozdoby z rurek i co tam jeszcze wpadnie w ręce.
 
 
Prześlij komentarz