babka ziemniaczana z grzybami i sosem z kwaśniej śmietany



I kolejne cudo z warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej z Polska Gotuje z Marcinem   Budynkiem.
 Babka  była wyśmienita moim zdaniem najlepszym daniem  jakie  było   na warsztatach. Babka ziemniaczana   jest  delikatna i bardzo chrupiąca   i taka  nam wyszła. Idealna :):):)
 Składniki
  • 1 kg ugotowanych  ziemniaków
  • 400 g brokuły   Hortex
  • 3 jajka
  • 300g pieczarek
  • 300 cebuli
  • 200g boczku wędzonego w plastrach
  • 200g kwaśnej śmietany
  • mix sałat Fit&Easy
  • olej
  • pietruszka zielona
  • sól, pieprz
  • papier Saga do wyłożenia  formy
sposób wykonania
Ugotowane ziemniaki  przecieramy  przez praskę, dodajemy żółtka połowę cebuli pokrojoną w  kostkę, przyprawy. Masę  dobrze mieszamy następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia Saga,wlewamy połowę  masy ziemniaczanej, w środek  masy  wkładamy rozmrożone brokuły  Hortex i przykrywamy pozostałą  częścią  masy. Na wierz babki układamy plastry boczku. Pieczemy  w temp 180 C około 40 minut. Pieczarki smażymy z cebulą przyprawiamy i posypujemy  zieloną pietruszką. Plastry  babki podajemy   z pieczarkami,  kwaśną śmietaną i  bukietem  sałat Fit&Easy.


Prześlij komentarz