Knedle ziemniaczane ze śliwkami bakaliami i podane z sosem z suszu owocowego

 

Oto przepis z VII edycji warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej, których tematem były ziemniaki.  

Składniki
  • śliwki bez pestek Hortex 1 kg
  • ugotowane ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana  Kupiec 100g
  • mąka pszenna 300g
  • jajko 2 szt
  • orzechy włoskie 100g
  • migdały 100g
  • rodzynki 100g
  • kompot z suszu Hortex 1 l
  • limonka 1 szt
  • cynamon Kamis
sposób wykonania

Ugotowane ziemniaki  przecieramy przez praskę dodajemy  mąkę i jajka dobrze  wyrabiamy.
Bakalie  prażymy  na patelni, następnie  miksujemy. Zmiksowanymi bakaliami faszerujemy die połówki śliwki i sklejamy następnie obtaczamy ciastem  formując  knedle.  Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut. Kompot z suszu Hortex  gotujemy  do zredukowania połowy płynu, dodajmy cynamon,skórkę i sok z limonki. Knedle podajmy zanurzone w sosie.
Prześlij komentarz