Pierożki z ciasta Filo z nadzieniem bakaliowym i gałką musu limonkowego z odrobiną sosu czekoladowego



   Kto  nie  lubi deserów ręka w  górę ??  Nie wiem jak  Wy, ale ja uwielbiam, tak jak moja rodzinka. Dziś przygotowałam bardzo szybki deser, który  możecie zrobić  w ciągu 30 minut :)
 Składniki
  • 1 opakowanie ciasta  filo
  • 150gł drobno siekanych   orzechów włoskich
  • 150g   orzechów  laskowych
  • 2 łyżka  pokrojonych  drobno  moreli suszonych
  • 200g  pastylek   gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada
  • 3  plastry  drobno pokrojonego suszonego ananasa
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki  rodzynek królewskich
  • 3-4 łyżki  miodu kurpowieskiego
  • 1kg pomarańcza
  • 500 ml śmietany  kremówki 30%
  • 300g  puree  z  limonki
  •  żelatyna   duża -1szt
  •  pastylki   czekolady gorzkiej 300g lub 2 czekolady  gorzkie
  • 2 łyżki cukru pudru   Kupiec
  • 2 łyżki masła 
  •  2 jajka
  • 1/2 kg  jagód  mrożonych lub 1/2  kg  pulpy   jagodowej 
  • 200ml  wina  białego wytrawnego  
  • 50 ml   rumu  
  • świeża  mięta  
  • 1/2  kg   lodów  cytrynowych  
Wykonanie
 Przygotować żelatynę według przepisu. Śmietanę ubijamy     pod  koniec  ubijania  dodajemy cukier puder i  puree  z  limonki  następnie delikatnie  wlewamy  żelatynę  mieszamy.   Tak  przygotowany mus odkładamy do   zamrażalki  na  około 30  minut
Przygotowanie farszu do pierożków
  Wszystkie   bakalie  mieszamy  dodajemy   miód i  pastylki   czekoladowe dodatkowo  możemy dodać 50ml   rumu.
 Ciasto  filo    kroimy  na  paski  następnie smarujemy  masłem  nakładamy farsz  i zwijamy w  trójkąty. Wierzch smarujemy jajkiem . Wstawiamy do  nagrzanego    piekarnika 180stopni  na około 10-15  minut.

  W  między czasie  filetujemy   pomarańczę .
sos jagodowy
Jagody zagotować  dodać  białe  wino  przetrzeć   przez   sitko 

  Na  talerzu   układamy   pierożki   cząstki  pomarańczy i  całkę   musu z  limonki robimy dekoracje z   sosu   jagodowego
Czas   przygotowania  deseru   20 minut chłodzenia   około 30  minut 
Prześlij komentarz