Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

Poniżej przepis na polędwiczki wieprzowe z przysmakami  kresowymi z kuchni Lidla wg Pascala . Danie to zostało wykonane na konkurs: Walka na gotowanie.
Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa: 1 szt.
  • przysmaki kresowe: 1 opakowanie lub szynka  parmeńska
  • porto: 100 ml
  • szalotka, pokrojona w piórka: 3 szt.
  • oliwa z oliwek: 30 ml
  • marchew obrana, drobno pokrojona: 1 kg
  • curry: 1 łyżka
  • masło: 40 g
  • miód wielokwiatowy: 2 łyżki
  • śmietana 30%: 1 łyżka
  • liść laurowy: 1 szt.
  • pietruszka: do dekoracji
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku


Wykonanie:
Polędwiczki: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki.
Z mięsa odkrawamy białą błonkę. Polędwiczkę dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy, tak aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje kiełbas z przysmaków kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem lub szynkę   parmeńską Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami). Mięso doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Polędwiczki smażymy z każdej strony na rumiany kolor. 
Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym.
Mięso podlewamy resztą porto. 3 szalotki kroimy w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto). Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut. Puree z marchwi: Mrożoną  marchewwrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości. Marchew odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość miksujemy za pomocą blendera. Do marchwi dodajemy 2 łyżki miodu,
40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%. Ponownie miksujemy za pomocą blendera. Mięso wyciągamy z piekarnika. Za pomocą noża przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).
Puree z marchwi wykładamy na talerz. Mięso kroimy w plasterki i układamy obok puree. Pokrojone szalotki wraz z sosem kładziemy na kawałki mięsa. Całość dekorujemy pietruszką.

Czas  przygotowania   30 minut  pieczenia ,  gotowania  około  30 minut 
Prześlij komentarz